Geschiedenis Kruithuisje

Bovenop het Clarissenbolwerk – dat deel uitmaakt van de vestingwallen rond Alkmaar – staat een klein huisje. Het Kruithuisje.

Het is een ruimte van vijf bij vijf meter dat hier is neergezet aan het einde van de achttiende eeuw. Tot aan die tijd was er een ammunitieopslag in het kruithuis aan de Doelenstraat, van hieruit werd deze voorraad aan de burgers uitgedeeld in tijden van oorlog.

In de loop van de achttiende eeuw groeide het aantal woonhuizen in dit stadsdeel waardoor er een gevaarlijke situatie ontstond en om de burgers te beschermen besloot de gemeente om de ammunitie veilig buiten de bebouwde kom op te slaan.

Zo werden er op het Clarissenbolwerk de kruitkelder en het kruithuisje gebouwd. Men vermoedt dat het huisje als onderkomen diende voor de schildwachten die de nabij gelegen kruitkelder moesten bewaken, maar precieze info is hier niet over. De kelder herken je aan het poortje met het hekwerk ervoor, vlak naast het kruithuisje.

In 1801 nam het landbestuur voortaan de kruitopslag voor haar rekening, werd de lokale opslag overbodig en de kelder en het huisje kwamen leeg te staan.

Om en nabij 1850 werd de kruitkelder omgebouwd tot ijskelder. In de winter werden er grote stukken ijs uit de bevroren 

Galerie, koffie- en theehuisje 'Het Kruithuisje' te Alkmaar

Het Kruithuisje; Kunst, koffie en thee en bovenal een van de mooiste plekjes van Alkmaar (Foto: Arno Rollenberg)

singel gehakt en in de kelder opgeslagen waar het – door de constante temperatuur – tot diep in de zomer bewaard bleef. Dit bleef zo tot de vooruitgang ervoor zorgde dat ieder huishouden zijn eigen koelkast kreeg.

Nadat het jarenlang heeft leeggestaan, verwaarloosd is en zelfs een brand heeft doorstaan is het huisje gerenoveerd. Sinds begin jaren zestig van de vorige eeuw heeft het Kruithuisje de status van rijksmonument. Het is nog een tijdje in gebruik geweest door diverse kunstenaars totdat in 2013 Gijs Scholtus er zijn mini-galerie annex koffie- en theehuisje vestigde. Waar, naast elke maand wisselende exposities, ook lezingen en (kleinschalige) zang-, muziek- en dansvoorstellingen plaatsvinden.

Het is een prachtige ontmoetingsplek waar je kunt genieten van de omgeving, de kunst en een goed gesprek. Zo is Het Kruithuisje uit de vergetelheid getrokken en heeft het zijn historische waarde terug.

Agenda 2024

Mira Bleeker - januari

Benedictus - februari

Nora van klingeren - maart

Erwin van Zijl - april

Nicoline Schuijt - mei

Marijke Soeting en Frans van Vuuren - juni

Kee Swam - juli

Magreet Kuyper - augustus

Edith Waardijk - september

Welmoed van Mansvelt - oktober

Lisette Beentjes - november

Derkje ter Brugge - december

 

Agenda 2023

Margreeth Kuijper - januari

Peter Swidde - februari

Nora van Klingeren - maart

Theo Leering - april

Marcella Leguyt - mei

Charlotte van Hemert - juni

Derkje te Brugge - juli

Nanni Vijn - augustus

Nina Warnink - september

Theo Leering - oktober

Tieneke leering - november

Ria van Haastrecht - december

Unieke Kunstkaarten

Ben je opzoek naar een unieke ansichtkaart dan slaag je bij het kruithuisje altijd. Prachtig werk van kunstenaars om iemand een plezier mee te doen of gewoon voor jezelf om van te genieten.

Kaartje nodig? Het Kruithuisje!

Bezoekadres


Het Kruithuisje

Clarissenbolwerk 1

1811 GZ Alkmaar

Tel: 06 17 73 08 83

Social Media


Openingstijden


ma: gesloten
di: gesloten
wo: 12:00 - 17:00 uur
do: 12:00 - 17:00 uur
vr: 12:00 - 17:00 uur
za: 12:00 - 17:00 uur
zo: 12:00 - 17:00 uur

Afwijkende openingstijden op aanvraag.