Karel Puhl – Okt – Nov 2017

okt 1, 2017 | Exposities

Karel Puhl is een geëngageerd kunstenaar die met diverse materialen experimenteert. Behalve als kunstenaar heeft hij zich altijd als maatschappelijk betrokkene opgesteld. Hij exposeert tot het einde van deze maand in galerie Het Kruithuisje, Clarissenbolwerk 1 in Alkmaar.

Karel Puhl (1942), afkomstig uit Den Helder, volgde de Grafische School in Amsterdam en vestigde zich in 1965 in Alkmaar, waar hij een galerie inrichtte die hij opsierde met ludiek beschilderde heiligenbeelden en die later enige tijd het bolwerk was van de Alkmaarse Kabouterpartij die hij in de gemeenteraad vertegenwoordigde. Hij heeft een breed scala aan technieken toegepast, waaronder schilderijen (olieverf, acryl), ruimtelijke objecten, tekeningen, gouaches en pastels. In 1981 had een indrukwekkende expositie van zijn werk plaats in het Stedelijk Museum Alkmaar, onder de titel ‘Van het een komt het ander’.

Puhl’s motto is: ‘Zoek de droom maar vergeet niet te leven’. Hij stelde zich kritisch in dienst van de maatschappij. Voor die maatschappij voelde hij zich meer verantwoordelijk dan voor zijn kunstenaarschap: ‘Ik verdom het om me drukker te maken over mijn werk dan over de wereld waar we in zitten’.

Over zijn werk heeft hij ooit gezegd: ‘Hier is het, bekijk het, zeg maar wat je er van vindt. Misschien dat we er samen dan nog iets over kunnen zeggen, maar dan houdt het op’.
Leven deed hij met volle teugen, doorgaans buiten gebaande wegen, en voortdurend geïnspireerd. Hij bracht periodes door in Athene en in Paramaribo en Nieuw-Amsterdam in Suriname. Vanuit Nieuw-Amsterdam, waar hij op het terrein van een openluchtmuseum woonde, schreef hij in 1991, toen hij daar ruim een half jaar woonde (eerder verbleef hij er al in 1984) aan een vriend: ‘Ik sta hier veel onbevangener tegenover mijn werk. Er is niemand die over mijn schouder meekijkt. Het zijn heel gekke dingen die ik met mijn verf doe’. In het openluchtmuseum verbleef hij, samen met vleermuizen, in twee cellen van een voormalige koloniale gevangenis.

Karel Puhl, nu 75 jaar, heeft ook de laatste jaren met technieken geëxperimenteerd. Een verslag daarvan is nu in het Kruithuisje te zien.

Expositie bezichtigen?

Deze expositie is te bezichtigen van 1 oktober tot 30 november 2017

Extra informatie

Fotografie: Eric Minten

Agenda 2024

Mira Bleeker - januari

Benedictus - februari

Nora van klingeren - maart

Erwin van Zijl - april

Bente Visser - mei

Nicoline Schuijt - juni

Kee Swam - juli

Magreet Kuyper - augustus

Edith Waardijk - september

Lisette Beentjes - november

Derkje ter Brugge - december

 

Agenda 2023

Margreeth Kuijper - januari

Peter Swidde - februari

Nora van Klingeren - maart

Theo Leering - april

Marcella Leguyt - mei

Charlotte van Hemert - juni

Derkje te Brugge - juli

Nanni Vijn - augustus

Nina Warnink - september

Theo Leering - oktober

Tieneke leering - november

Ria van Haastrecht - december

Unieke Kunstkaarten

Ben je opzoek naar een unieke ansichtkaart dan slaag je bij het kruithuisje altijd. Prachtig werk van kunstenaars om iemand een plezier mee te doen of gewoon voor jezelf om van te genieten.

Kaartje nodig? Het Kruithuisje!

Bezoekadres


Het Kruithuisje

Clarissenbolwerk 1

1811 GZ Alkmaar

Tel: 06 17 73 08 83

Social Media


Openingstijden


ma: gesloten
di: gesloten
wo: 12:00 - 17:00 uur
do: 12:00 - 17:00 uur
vr: 12:00 - 17:00 uur
za: 12:00 - 17:00 uur
zo: 12:00 - 17:00 uur

Afwijkende openingstijden op aanvraag.